говедо

говедо
говѐд|о <-а>
същ ср bovìno m; прен bèstia f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем сделать НИР

Look at other dictionaries:

 • говедо — приниження (ти говедо ти тварино) …   Лемківський Словничок

 • говедо — същ. добитък, скот, животно, гад, хайванин, гадина същ. глупак, тъпак, дурак, тъп, простак същ. вол, крава, бик …   Български синонимен речник

 • сименталско говедо — (по долината Симентал во Швајцарија) зоол. благородна раса говедо од швајцарско потекло …   Macedonian dictionary

 • јак — (тибет.) вид централноазиско говедо со мал раст, со црна боја и со опашка како на коњ како диво живее во предели на над 5. 000 метри надморска височина припитомено служи исто како обичното говедо од кое е поотпорно и посилно има дебела кожа и… …   Macedonian dictionary

 • Rhodopes — Pour les articles homonymes, voir Rhodope. Rhodopes Carte de localisation des Rhodopes. Géographie …   Wikipédia en Français

 • Букефал — (грч. bus говедо, kephale глава) Воловска глава , најмилиот коњ на Александар Македонски според легендата, можел да го јавне само Александар …   Macedonian dictionary

 • ангус — (по шкотската покраина Ангус) зоол вид говедо без рогови …   Macedonian dictionary

 • бантенг — зоол индиско говедо (припитомен гаур) …   Macedonian dictionary

 • буканир — (фр. boucanier) гусар, поморски авантурист, со потекло од Западна Европа, кој во 17. и 18. век се борел во Западна Индија против шпанските освојувачи (називот е изведен од францускиот збор boucan диво говедо, зашто буканирите се хранеле со месо… …   Macedonian dictionary

 • букардија — (грч. bus говедо, kardia срце) мед. зголемување, хипертрофија на срцето како последица на јакнење на срцевата мускулатура …   Macedonian dictionary

 • букранија — (грч. bus говедо, kranion череп) арх. украс, особено на дорски фриз, во облик на релјефна воловска глава …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”